Copyright 2024 - Custom text here

Elena Jordi (cat)

Serchs, 20 de novembre, 1882


Elena Jordi va ser la primera directora de cinema a Espanya. 1918 va ser un any clau: va adquirir un solar en la nova Via Laietana, que llavors era un eix prestigiós en plena expansió, i la pel·lícula Thaïs va acaparar la seva atenció. A nivell personal va sofrir la mort de l'amic, i en alguns moments company sentimental, Jandru Soler, en l'epidèmia de la grip que va afectar a Barcelona. En 1929 va desaparèixer de la vida pública. Va morir en l'anonimat, sent enterrada el 6 de desembre de 1945. El treball de recerca de Josep Cunill va permetre localitzar el nínxol del cementiri de Les Corts on està enterrada.

Montserrat Casals, millor coneguda com a Elena Jordi, considerada la primera directora catalana i espanyola de cinema pel seu film mut Thais. Va treballar en els teatres del Paral·lel a principis de segle. Va actuar amb la companyia d'Enric Borràs i la de Josep *Sanpere. En 1918 va fer construir un teatre amb el seu nom a la Via Laietana, el que mai va poder inaugurar. En 1916 va col·laborar amb *Studio Films. Va treballar com a directora i productora de cinema, però per desgràcia no es conserva cap còpia del seu film Thais.

Entre 1908 i 1914 Jordi va debutar en el teatre, amb papers que en un principi eren sense text. Durant la temporada 1908-1909 Elena Jordi va col·laborar en el Teatre Íntim d'Adrià Gual, on una jove Margarita Xirgu ja era primera actriu, i sobretot en el Gran Teatre Espanyol. Jordi va aconseguir èxit amb obres com Salomé, d'Oscar Wilde (que ja havia estrenat Xirgu); Cuida't d'Amèlia, de Georges Feydeau; La lepra, de Santiago Rusiñol, i La dona nua, d'Henry Bataille, obra que va catapultar a Elena Jordi a la fama. No va dubtar a l'hora de despullar-se davant els seus espectadors -encara que hi ha dubtes si va ser Helena Cortesina la primera a fer-ho- ,​ la qual cosa li va valer diverses topades amb la censura que va arribar a suspendre algunes representacions.

Tal era el seu interès en el món de l'espectacle que en 1918 decideix fer el salt al món del cinema mut, convertint-se en la primera directora. Va acabar formant la seva pròpia companyia en 1914 amb el nom de Companyia Catalana de Vodevil Elena Jordi,​ la companyia pretenia captar un públic popular. Col·laborant amb Studio Films es va apuntar a partir de 1916 al cinematògraf. Va actuar al costat de la seva germana Tina en algunes pel·lícules i en 1918 va començar a treballar en la producció i direcció de cinema amb la pel·lícula de cinema mut Thaïs, un curt de l'òpera de Missenet en la qual també va interpretar el paper protagonista. Una dada curiosa, se sap que un dels membres d'aquesta única pel·lícula dirigida per Jordi va ser Rafael Bardem, avi del famós i reconegut actor espanyol Javier Bardem. fa pel·lícula dirigida per Jordi va ser Rafael Bardem, avi del famós i reconegut actor espanyol Javier Bardem.

Malgrat ser la primera directora de cinema d'Espanya, no es coneix el resultat del film, perquè no s'ha conservat cap còpia. La constància de l'existència de la mateixa es té pels articles de premsa de l'època i no està en la base de dades del Ministeri de Cultura.

La investigadora María de la Concepció Martínez Tejedor en la seva obra "Directores. Pioneres del cinema espanyol. Dels anys vint als anys seixanta" recopila breument les dades que fonamenten la teoria que E

La investigadora Irene Melé Ballesteros va publicar en 2013 una tesi de màster en la Universitat de Massachusetts dedicada a "Elena Jordi i el mite de Thais", on s'estudia l'impacte de la pel·lícula homònima estrenada en 1918.

Al juliol de 2018 l'Associació “Herstóricas. Història, Dones i Gènere” i el Col·lectiu “Autores de Còmic” va crear un projecte de caràcter cultural i educatiu per a visibilitzar l'aportació històrica de les dones en la societat i reflexionar sobre la seva absència consistent en un joc de cartes. Una d'aquestes cartes està dedicada a Elena Jordi.


.

Wikipedia: Elena Jordi (en català i espanyol)
IMDb: Elena Jordi (perfil d'actriu i directora)
Cinefania: Elena Jordi (biografia i filmografia)
Filmoteca Espanyola: Elena Jordi (biografia i obres)
Acadèmia de les Arts i les Ciències Cinematogràfiques d'Espanya: Elena Jordi (membre honorari)
Institut Català dels Dons: Elena Jordi (pionera del cinema català)
Dones al cinema espanyol (llibre de José María Caparrós Lera)
Història del cinema espanyol (llibre de Román Gubern)
Cinema català: història i cultura (llibre de Joan M. Minguet Batllori)


f t g m